تهیه و مراحل یک شیره انگور درجه یک
شیره انگور، ترکیب فوق العاده شیرین و خوش طعمی که از آب انگور به دست می آید، و به دلیل خواص بی نظیر و اثراتی که بر سلامت بدن میگذارد، از محبوبیت بالایی بر خوردار است.
شیره انگور که به اصطلاح به آن دوشاب میگویند فرایند بسیار زمان بر و دشواری است که هر کسی نمیتواند آن را به درستی در آورد چرا که نیازبه تجربه و مهارت زیادی دارد، تا در نهایت تبدیل به یک شیره خوش طعم، غلیظ و ماندگار شود.
در ادامه طرز تهیه کامل شیره انگور و همچنین تمامی فوت و فن هایی که برای یک شیره خوب، با غلظت مناسب لازم است، گفته شده، اگر قصد درست کردن شیره انگور را دارید تا آخر همراه ما باشید.
مواد مورد نیاز برای تهیه شیره انگور عالی
انگور : به میزان دلخواه خودتان بستگی دارد. نکته (به طور معمول، هر 5 کیلو انگور، 1کیلو شیره می دهد)
خاک سفید یا خاک مخصوص شیره، که اغلب خراسانی ها از آن استفاده میکنند.
نکته (برای تهیه شیره انگور، به 1 هشتم خاک، نسبت به کل انگور ها نیاز داریم.)
مرحله اول
اولین کار اینکه انگور های جمع آوری شده را، به خوبی شست و شو دهید، تا تمامی برگ ها و گرد و غبارهای آن از بین بروند و سپس بگذارید تا چند دقیقه آب های اضافی آن از درون سبد خارج شود.
پس از خشک شدن باید انگور ها را از خوشه های آن جدا کرده، یا به اصطلاح گله گله کنید.
مرحله دوم
برای له کردن دانه های انگور شما میتوانید دو کار انجام دهید، یا آن هارا درون دستگاه آبمیوه گیری یا بلندر بریزید تا به خوبی له شوند، و یا به روش قدیمی ترها میتوانید گله هارا درون یک کیسه ریخته و با چکمه های کشاورزی تمیز آنهارا به خوبی لگد کنید تا کاملا له شوند.
مرحله سوم
پس از له شدن کامل دانه های انگور حالا یک سبد نسبتا بزرگ را بر روی ظرفی قرار دهید، انگور های له شده را کم کم داخل سبد ریخته و به خوبی فشار دهید تا آب آن گرفته شود، و تنها پوست های اضافی آن باقی بماند. این کار را تا اتمام تمامی انگور ها انجام دهید.
مرحله چهارم
آب های انگور را درون یک پارچه نخی نازک قرار دهید، (میگوییم نازک چون باید آب انگور از آن خارج شود ) سپس آن را آویز کنید، زیر آن هم یک ظرف قرار دهید تا آب ها از پارچه چکه کرده ودرون آن بریزد.
این روند ادامه دارد تا آب انگور از پارچه به داخل ظرف بریزد و تمامی ناخالصی های آن گرفته شود.
مرحله پنجم اضافه کردن خاک
در اضافه کردن خاک سفید یا خاک مخصوص به دوشاب، هر کسی روش متفاوتی دارد، اما به طور کلی شما میتوانید در دو حالت خاک را اضافه کنید.
روش اول (روش اول را معمولا خراسانی ها انجام میدهند)
آب انگور هارا در یک ظرف قرار دهید و خاک را به آن اضاف کنید و بگذارید چند ساعت همانطور باقی بماند، خراسانی ها در این مواقع یک اصطلاحی دارند و می گویند اگر بعد از چند ساعت، آب انگور جیک جیک کرد، یا کفی که بر روی آب ایجاد می شود به هم نرسد، یا باز هم به اصطلاح خودشان کوچه باز کند یعنی آب انگور رسیده و زمانی است که باید آن را روی حرارت قرار داد.
آب انگوررا حدود یک ربع بر روی گاز گذاشته تا بجوشد سپس گاز را خاموش کرده و میگذاریم 10 تا 12 ساعت استراحت کند و خاک ته نشین شود، بعد آن را در پارچه نخی نازک میریزم و دوباره میگذاریم تا اب چکه و یکدست شود
روش دوم
روش راحت تر برای اضافه کردن خاک هم به این روش است که قابلمه را بر روی حرارت قرار داده و پس از آنکه آب انگور از اطراف و کناره های قابلمه شروع به ریز جوش شد، خاک سفید را بر روی آن می پاشیم و سپس صبر می کنیم تا بر روی اب ها کف ایجاد شود .
بعد از اینکه کف ایجاد شد، گاز را خاموش و کف های روی آن را جدا می کنیم و میگذاریم تا 10 تا 12 ساعت استراحت کند و خاک ته نشین شود.
سپس دوباره آن را در پارچه نخی ریخته آن را آویزان کرده و صبر می کنیم تا آب انگور چکه کند و صاف و یکدست شود
مرحله ششم
پس از اینکه آب انگور از پارچه چکه کرد و کاملا یکدست و صاف شد، آن را درون یک قابلمه نسبتا بزرگ قرار دهید.
توجه داشته باشید که آب انگور باید تا نصفه یک قابلمه باشد، زیرا آب انگور هنگام جوشیدن بالا می آید و اگر قابلمه شما کوچک باشد، آب ها سرزیر شده و به بیرون می ریزد.
مرحله هفتم
قابلمه را بر روی شعله ملایم قرار میدهیم و میگذاریم پخته شود، اگر باز هم کف کرد، با کفگیر آن بگرید.
در ساعت های پایانی پخت به دلیل اینکه در حال غلیظ شدن است ممکن است سر برود، پس آن را آرام هم بزنید، وقتی که شیره به غلظت دلخواهتان رسید آن را خاموش کنید و بگذارید سرد شود، شیره انگور شما آماده است.نوش جان
فوت و فن های یک شیره انگور ناب!!
همانطور که گفته شد تهیه شیره انگور یک فرایند زمان بر و نسبتا دشوار است که هر کسی نمیتواند آن را درست در بیاورد، چرا که یک فوت و فن ها و نکات خاص خود را دارد .
پس بدون معطلی بریم که با مهم ترین نکاتی که برای تهیه شیره ناب و درجه یک لازم است، آشنا شویم
- برای زلال شدن شیره باید خاک سفید را قبل از اضافه کردن به خاک چند ساعتی در معرض آفتاب یا حرارت قرار دهیم تا باعث گل آلود شدن و بد رنگ شدن شیره نشود.
- در تهیه شیره شما میتوانید از هر نوع انگوری استفاده کنید اما بهترین انگور برای شیره، انگور عسکری یا انگور کشمش است، پس برای شیره درجه یک سعی کنید از این دو انگور استفاده کنید
- در تهیه شیره تا حد ممکن از ظروف مسی جهت پختن استفاده نکنید، ظرف های رویی برای این کار بهتر است، چرا که باعث قوام و بهتر در آمدن شیره می شود.
- اضافه کردن خاک به شیره جهت زلال شدن هر چه بیشتر و مانع ترش شدن آن می شود.
- اضافه کردن تخم مرغ به شیره باعث شفافیت و زلال شدن آن می شود.
تفاوت شیرانگور سنتی و صنعتی
جلوگره انگور صنعتی از لحاظ پخت و زمان خاک و استراحت آن فرقی ندارد و تنها تفاوت ان با سنتی این است که برای له کردن انگور از دستگاه های مخصوص استفاده می کنند.
طعم و مزه سنتی و صنعتی هیچ فرقی باهم ندارد، اما در شیره صنعتی ماندگاری بیشتر است.
خواص بی نظیر شیره انگور
- سرشار از مواد مغذی و معدنی
- سرشار از ویتامین ها،پتاسیم ،آهن
- انرژی زای طبیعی
- رقیق شدن خوجلوگیری از حمله قلبی
- افزایش و تقویت سیستم ایمنی بدن